Tuesday, September 13, 2011

jenati de apartenenta proprie


Romania e o stare de spirit, o atmosfera. Romaneste se simte, nu poti descrie asta.
Cel nemultumit de tara sa, cel care reneaga romanul din el, se reneaga pe sine si este in fapt, un om nemultumit de sine, de el si apropiatii sau. Acest om isi generalizeaza nemultumirea la intreaga tara in care se afla.
Am un prieten care studiaza si lucreaza la o universitate de top din Franta, mai precis Lyon. Omul uraste francezii, nu-i suporta. Pentru ca nu s-a adaptat el la viata de acolo, ii e dor de casa, nu prea are preiteni acolo, si aia care sunt, sunt romani.
Cu exemplul de mai sus vreau sa demonstrez urmatoarele: romanii care zic ca romanii fura, cersesc, sunt ultimii oameni - stiu ei ce zic. Drace, doar se cunosc pe ei insisi, nu? Oamenii aia nu au prieteni, nu au o familie prea draga - pentru ca tre sa fim constienti - cand cineva zice TARA ASTA E DE CACAT se baga pe sine si pe ai lui in aceasta oala imputita! sa te vad daca ai contraargument la asta, bai!

Eu tin la tara asta. De la bun inceput am tinut. Mi se pare o atitudine - nu normala, normal e ceva artificial, ceva diferit pentru fiecare - normal depinde de o scara de valori etc - repet, mi se pare o atitudine NATURALA! Asa cum o maimuta ecuatoriala isi iubeste jungla ecuatoriala si nu da doi bani pe savana in care colcaie hienele, si viceversa - eu imi iubesc tara pentru ca este natural. si brutele cu care m-am certat aici sunt niste produsi artificiali ai unui secol artificial, urmasul si mai putin demn al secolului XX, ingratul care a urmat secolului natiunilor.
In continuarea rationamentului din paragraful 2: tin la tara asta pentru ca e:
1. A MEA!
2. pentru ca aici sunt oamenii pe care ii iubesc si care ma iubesc; oameni care merita tot respectul, cu toate ca, din cauza unor ingrati ca acestia din cauza carora sunt nevoita sa scriu aceste randuri, nu-l prea primesc!
3. frumoasa, plina de mistere si contradictii
4. are un trecut bogat, tmultuos si inca ascuns cu bna stiinta de mai-mari (niste oameni mici rau, in fapt)
5. iubesc dreptatea si nedreptatitii, iar tara mea e foarte nedreptatita
6. faptul ca ma-m nascut aici imi da motive sa lupt; m-am nascut o luptatoare si nu cred ca te poate pregati mai mult de succes decat o viata grea. cel putin o viata grea ar trebui sa te invete si sa fii recunoscator... divaghez ...
7. un taram in care spiritul, chiar si in secolul 21, se mentine viu si oamenii sunt impetuosi nu simple marionete cuminti si ordonate. pentru ca eu, draga cititorule, prefer o mizerie sincera si o bucurie murdara in fata unei ordini impuse si a lipsei de vointa. prefer romanul incapatanat cu multele sale sarbatori legale in locul unui robotel silitor si dedicat muncii pentur ca efectiv - saracu' n-are imaginatia de a se bucura de vioata in felul sau - bun sau rau!



Scriu acestea pentru ca demult era cazul sa o fac. Dar azi am auzit un fragment dintr-o emisiune de pe postul EuropaFM in care moderatorul aborda jignirea adusa noua, romanilor, de catre nush ce post frantuz, si cerea ascultatorilor sa ii spuna care sunt calitatile noastre ca popor. Dupa ce am ascultat 3 astfel de "romani" - dintre care unul avea accent de ungur - cum zic ca nu prea avem calitati, ca nu le vine nimic in minte, ca are dreptate francezii... mi-a picat mancarea rau si am inchis radioul (eu ascult radio de obicei in bucatarie).
ca sa ma exprim foarte romaneste,(nu e chiar asa o mare rusine sa recunosc ca suntem cei mai tari la injuraturi, ca deh, avem imaginatie!): ma, dobitocilor! voi ce dracu' oti fi? pui de tatari? urmasii turcilor, grecilor, hunilor, maghiarilor, rusilor, nemtilor care au trecut p-aici si-au facut mai degraba prapad??? Voi nu sunteti hoti, lenesi, trantori, tigani etc... Voi sunteti untermenchen, nu-i asa? hai, ca v-oti fi gandit ca am zis ceva de bine intr-o limba straina... suna bine, daca e cuvant strain, mai ales daca nu-l intelegi... Da, ma, sunteti UNTERMENCHEN pentru ca aveti obraznicia sa va renegati obarsia si stramosii care au luptat si murit pentru ca voi sa aveti LIBERTATEA sa va faceti de ras tara! LEPRE NERECUNOSCATOARE! pupati in fund strainii si veti primi ceea ce merita orice tradator - dispretul!

2 comments:

Valah said...

E și nu e așa... Dacă în 178-ul care mă duce la muncă pute cineva a transpirație, nu cred că e "onest" să îmi asum eu mirosul lui, doar pentru că ne-am născut în același cartier (țară, mă rog...). Eu mă spăl și îmi dau și cu deodorant. Da, sunt OBLIGAT să stau în putoarea pe care o emană (dacă nu-ți convine, ia-ți mașină mică!), dar nu înseamnă că ea este A MEA...
Nu?

kalashnikovworm said...

Cred ca sunt destui oameni care nu folosesc deodorant si in alte autobuze, si in alte tari. sau nu crezi la fel?