Friday, June 22, 2007

lupta cu inertia

*atentie! lipsa de coerenta acuta cauzata de revolta pe care mi-o provoaca subiectul!
**postul este dedicat unei persoane speciale, foarte dragi mie.

anterior ridicam adolescenta in slavi pentru eroismul ai si asa mai departe. repet,nu hiperbolizam,dar poate ca am generalizat prea mult.nu toti adolescentii sunt asa. unii par gata invinsi. corupti. al naibii de plictisiti, dar niciodata prea dornici sa schimbe ceva cu mana lor. sunt prea... comozi...
dap.adolescentii aia care afirma cu madrie ca activitatea lor preferata e, tadam!: somnul!!! da, chiar acel moment in care toate functiile sunt incetinite,iar activitatea craniana e si ea incetinita. dap,deci practic hibernare. si daca nu e somnul atunci e televizorul - aceasta oaza de fericire si divertisment! aceasta oaza... aceasta oaza... da,intr-adevar, cam asta zic si pensionarii trecuti de 60 de ani. 'maica,mie imi place televizorul, la varsta mea... esti singur, nu mai iesi din casa ca nu te mai tin oasele etc.'
mai e si calculatorul,acest acaparator de timp,unealta magica,foarte utila,dar tot odata amagitoare si gata sa te fure din lumea reala... recunosc si pe mine ma cam fura calculatorul DAR n-as renunta la prietenii mei sau la alte chestii importante pentru el. e stupid.
dar,poate unul din cele mai practicate sporturi printre adolescentii in cauza este STATUL. stiu, e incredibil cum la 17 ani, unii nu gasesc ceva mai bun decat sa stea, sa nu faca nimic. palcerea vegetatului. hmmm,totusi...poate ca ii judec prea aspru...hmmm,poate ca oamenii defapt incearca sa atinga alte sfere si sa intre intr-o comuniune cu natura similara cu cea a plantelor. beats me! eu niciodata nu am inteles chestia cu statul. frate, fiecare secunda care trece, e moarta si e moarte. cum poti sa o lasi sa treaca ca si cum nu ar fi fost?! e revoltator. e ca si cum ti-ai arunca clipe pretioase la gunoi.
inertia.inertia e o tentatie, dar una care nu iti ofera nimic decat nemiscare. da, esti in siguranta acasa, in patul tau, cu sanwichurile si telecomanda langa tine, nimic n u te poate rani aici si peste 5 ani cand lucrurile or sa fie neschimbate si o sa te intrebi ce faceai acum 5 ani o sa-ti aduci aminte de filmul ala cu negri/troli/pudeli coafati la cel mai trendy cosmetique magasin din Paris bla-bla-bla si o sa spui ''o,da! chiar stiam sa ma distrez la 17 ani,man i was soooooo naughty! acum ma uit la chestii serioase pe reality tv si pe euforia: 'femeile adevarate poarta numai tocuri cui' sau 'cum sa arati bine la orice varsta' sau 'cine a zis ca super-mom nu poti fi chiar tu?' nu mai am timp de acele copilarii''. nu, nu glumesc si nu, nu sunt rea. doar ca oamenii astia in loc sa munceasca pentru descoperirea unui leac impotriva cancerului sau sa-si aduca contributia la salvarea planetei stau pe o canapea - PUNCT.
la 17 ani,cand lumea e practic a ta, tie ti-e lene sau n-ai chef sa intinzi mana si sa o iei in palma. e trist. dap, o alta replica foarte des intalnita la adolescenti e ca ei nu fac nimic pentru ca nu au chef. oamenii se respecta, cum se expriam unii. dar oare asa e? ce fel de respect de sine are o persoana care niciodata n-are chef de 'selfimprovement' (chiar nu-mi vine cuvantul in romana...)
si care in general se teme de schimbare?
genul ala de adolescenti de care trebuie sa te rogi ca sa vina la un concert sau la un festival si care tot timpul zic :' da,dar azi vroiam sa stau acasa, n u am chef de concerte...' pentru ca apoi sa afirme extaziati ca a fost bestial la concert, iar tu sa-i privesti plictisit stiind ca jumatate din energia folosita la concert ai irosit-o ducand munca de convingere.

in mod clar e o problema de atitudine si de perspectiva. o perspectiva limitata. o atitudine n u prea temerara. o lipsa de curaj si mai ales, o placere in inertie. o placere pe care nu mi-o pot explica pentru ca inertia nu-ti ofera nimic. absolut nimic. e o stare de negare. si e inutila, la un moment dat o sa realizezi ca viata a trecut pe langa tine si ca vorba celor cu reclama la Sprite : 'ai pierdut niste ocazii. niste super-ocazii...!

- mate, acum ca ai terminat de citit,nu ma blestema,nu te apuca sa-mi faci voodoo sau alte alea, ''stai chill'' si judeca la rece. la u n pahar de sange rece. pe caldurile astea se cere!

No comments: