Sunday, January 13, 2008

raspunsul la marea INTREBARE

As avea foarte multe de zis in postul asta,dar e tarziu si mi-e putin somn iar lucrurile pe care vreau sa le exprim necesita o minte clara si ceva mai mult timp... Astfel ca nu voi face decat sa scriu o anecdota (am impresia ca autorul este Isaac Asimov) care exprima foarte concis preocuparile mele din ultimele zile.
intr-un viitor apropiat cele mai stralucite mintii ale stiintei isi aduna puterile pentru a construi cel mai performant calculator posibil.scopul proiectului este aflarea raspunsului la marea INTREBARE. odata calculatorul construit oamenii de stiinta il intreaba:
- exista dumnezeu?
-ACUM DA. raspunde masina.
va ganditi probabil: 'aha,un simplu si banal scenariu sf' ei bine,ati face bine sa va treziti! in filmul asta voi sunteti figuranti si la un moment dat veti simti pe pielea voastra 'beneficiile' noilor tehnologii...inginerie genetica,nanotehnologie capabila de auto-replicare,fuziunea om - masina ... sf? nu,dragilor, ci realitatea care este acum in laboratore,la dispozitia guvernelor si,intr-un viitor nu prea indepartat, pe pietele din intreaga lume,in casele din toata lumea.

eu cred ca inca putem alege.puteti alege daca vreti sa fiti figuranti in acest scenariu sau actori intr-un scenariu oarecum diferit.

pentru lamuriri din partea expertilor cititi urmatoarele articole devenite celebre. primul este al lui billy joy cofondator al sun microsystems and so on and so forth iar al doilea este un om de geniu care pentru actele sale a fost catalogat de societate ca 'terorist'/ 'nebun'; http://www.wired.com/wired/archive/8.04/joy_pr.html



No comments: