Thursday, July 22, 2010

pentru Tiggy

sunt multi cei care considera istoria un lung sir de minciuni. sa presupunem ca au dreptate. dar oare ei nu stiu ca in spatele minciunilor stau adevaruri? daca eu stiu ce minti tu, pot afla adevarul de dincolo.
si acum sa spun si eu o minciuna despre genul asta de oameni: voi credeti ca puteti exista fara ceea ce a fost. ca sunteti 'self-suficient' (cam ca in bancul ala cu ungurul aut
onom si independent...). ca si cum numarul 88 poate exista fara numerele care il preced, ca si cum fagul ar fi putut exista fara amarata aia de amiba!
cei care cred ca pot exista fara trecut uita ca orice prezent devine trecut si orice viitor, la fel. dar poate folosesc prea multe metafore, sa va desenez?

2 comments:

tiggy said...

In primul rind nu am precizat vreo data ca consider istoria un sir de minciuni. Eu consider ca istoria are doar un rol sociologic, dar datele "exacte" pe care suntem obligati sa ii invatam in scoala nu au nici o relevanta (ex: cutare s-a nascut la data zz/ll/aaaa). In plus totul este deformabil in timp, si aici ma refer atit la evenimente cit si la modul in care le percepem noi.
In al doilea rind pentru mine nu exista un trecut-prezent-viitor, ci doar timp, care se desfasoara din punct de vedere grafic sub forma unei linii continue, usor curbata. De ce am incerca sa impartim ceva ce nici macar nu stim sa definim?
Nu ma ajuta cu nimic sa stiu adevarul din spatele unei minciuni de acum sute de ani. Consider ca daca am fi mult mai atenti la ceea ce facem ACUM ar fi mult mai profitabil decit sa ne chinuim sa nu repetam "greseli din trecut", lucru care oricum se va intimpla tocmai datorita faptului ca i se da prea multa atentie. Cu alte cuvinte ar trebui sa ne concentram pe ce ar trebui sa facem si ce ar trebui sa nu mai facem.
Nu am sustinut vreo clipa ca as putea exista fara ceea ce a fost, dar nici nu pot sa continui sa exist gindindu-ma doar la evenimentele trecute. Poate ca gresesc, dar cred ca oamenii care se uita mereu la ce a fost sunt cel putin lasi, deoarece le este frica sa priveasca si sa paseasca inainte. Aceasta nu este viata, ci chin. exemplul cu numarul 88 nu este relevant. Numerele sunt simboluri care pot asociate unor
valori, dar matematica este cea mai abstracta stiinta existenta si atita cimp cit nu asociezi nimic acestui numar, el poate sa fie definit fara a avea vreo legatura cu toate celalalte numere dinaintea lui.
Imi pare rau dar eu nu am fost invatata sa gindesc in metafore, ci sa le descompun in lucruri simple, pentru a le recompune sub o forma LOGICA si REALISTA. Metafora ar trebui sa fie artei si nu stiintei (asta este diferenta dintre cineva care a terminat o clasa cu profil real si nu uman: sta un pic mai prost cu exprimarea , dar de o mie de ori mai bine cu logica).
Poate daca ai avea rabdare sa ii asculti pe cei din jurul tau pina la capat si nu te-ai mai incapatina atita sa crezi ca doar tu ai dreptate ai reusi sa intelegi ce vor ceilalti de la tine si sa relationezi mult mai bine cu persoanele din jurul tau. Data viitoare as prefera sa am aceasta discutie fata in fata si nu bine gindita in fata calculatorului acasa.

kalashnikovworm said...

hey,... nu e nimic bine gandit aici. stii ca am vrut sa-ti scriu de prima oara cand am inceput discutiile pe tema asta. sa zicem ca a fost mai degraba inspiratia momentului decat gandirea. io nu prea am obiceiul de a gandi mult inainte de a scrie. e un fel de reminiscenta de la suprarealism. mi se pare ca gandind mult inainte si incercand sa stilizezi , cumva modifici, alterezi adevarul unui gand. ma rog, imi cer scuze, nu am vrut sa te supar. cat despre calculator, nu dispun de unul. scriu si eu cand apuc. iar chestia asta cu istoria am scris-o pentru ca ea e o necesitate la fel ca oricare alta. si sunt prea putini cei care mai acorda in ziua de azi valoare acestei memorii colective. ma rog, oamenii sunt liberi (cel putini asa se lauda), eu nu fortez pe nimeni sa fie de acord cu mine. iti respect parerile, am vrut doar sa-ti dau un raspuns care pana acum in discutiile noastre nu-mi venise in minte. dar crede-ma, nu l-am pregatit si nu are niciun scop ascuns. daca doresti, il sterg. nu-i bai...