Friday, June 22, 2007

smile! no future for me and you

citesc si eu odata ziarul (mai exact Cotidianul ) si in mod evident dau peste chestii catastrofale: Zimbabwe e cu economia la pamant,oamenii de acolo s-au intors la troc pentru ca banii lor sunt mai putin valorosi decat hartia din care sunt facuti iar in timpul asta un psiholog american incearca sa distruga ideea de adolescent (titlul din ziar suna asa: 'Psihologii recomanda abolirea adolescentei' ).
despre problema din Africa nu stiu ce sa zic...dar parca Bono si prietenii tocmai sustinusera un alt concert Live Aid,ar putea sa-i ajute cu fonduri,nu? oricum problema e mai grava pentru ca tine de dictatura politica din acea tara, ah well,probabil ca or sa intervina americanii ca niste adevarati inger salvatori,or sa inlature guvernul tiranic pentru a-l inlocui cu unul sub tutela SUA si totul are sa fie frumos din nou.
ceea ce m-a iritat a fost articolul despre adolescenti. ce prostie mai mare decat sa distrugi acest vis frumos care este adolescenta?
in ziar se spune ca niciuna din cele 186 de civilizatii studiate de atropologi americani nu aveau conceptul de 'adolescenta' chestie care mi se pare putin cam indepartata de adevarul istoric cu care sunt familiara eu. in primul rand termenul vine din latina si era folosit cu acelasi inteles si in urma cu 2000 de ani. si cum ramane cu popoarele primitive la care ritualurile de initiere aveau loc in perioada adolescentei? adolescenta e o proba,un test. la finalul ei ar trebui sa ajungi la o concluzie.
mi se pare stupid ca respectivul psiholog ( si anume Robert Epstein) afirma ca adolescenta este o creatie superficiala a societatilor post-industriale care isi 'cocolosesc' tineretul mai mult decat este necesar. Robert Epstein : 'imaginati-va cum trupul si mintea iti spun ca esti adult, iar adultii o tin una si buna ca esti doar un copil' faza cu adolescentii e ca trupul si mintea iti spun ca esti mai presus de un adult - pentru ca adolescentul este un zeu. nu fac afirmatii hiperbolizante. doar ca asta-i varsta la care totul e posilbil. cand poti fi tot ceea ce vrei.CAND POTI MAI MULT DECAT ORICAND. este varsta devenirii. e ca o varsta in care tu ca individ esti o mare de celule stem; te poti transforma in orice.
probabil ca lipsa responsabilitatilor( de tipul familie,munca etc) este un factor care intretine aceasta senzatie de putere. dar ceea ce spune psihologul american este ca defapt adolescentii VOR sa aiba mai multe responsabilitati, ei ''VOR sa se poata casatori, sa aiba permisiunea de a porni o afacere si de a avea copii'. bullshit. sunt adolescenti care le fac oricum, numai ca ei sunt exceptiile si nu e in spiritul varstei sa iti doresti asa ceva, e chiar contrar. in fond,de ce sa iti doresti sa te maturizezi?! what gives?care sunt avantajele? doar pentru ca vrei sa fii luat in serios? luat in serios de catre cine? de o masa de oameni nemultumiti de suma de responsabilitati care ii impovareaza sau de cei care sunt multumiti si satisfacuti tocmai prin aceste responsabilitati? la naiba cu toate astea! multumit sau nemultumit, viata nu are niciun farmec daca faci parte dintr-o astfel de categorie.si oricum 'multumit' suna mult mai plictisitor decat 'nemultumit'.
tot in acest articol se spune ca inainte de era industriala adolescentii nu aveau un caracter atat de antisocial. anti-social - deci impotriva societatii. pai cum sa fi avut,frate, caracter antisocial in trecut cand nu aveau suficienta educatie ca sa stie ce-i aia societate? atunci lucrurile erau limitate la supravietuire. revoltele cu caracter antisocial apareau atunci cand nivelul de trai era extrem de scazut. acum, lucrurile stau altfel,in mod evident. asta pentru ca suntem mai educati sau cel putin mai informati... ideea e ca e rebeliunea din adolescenta e poate singura sansa pe care o avem de a fi sinceri cu noi si de a ne impotrivi unui sistem nedrept si a opresiunii de orice fel.adolescentii sunt mult mai sensibili la nedreptate; cu trecerea timpului si pe masura ce castiga mai multa 'experienta de viata' realizeaza ca asa stau lucrurile si ca asa e normal,se conformeaza. dar ce-ar fi viata fara aceasta perioada intensa de nebunie si dezinteres( fata de 'lucrurile importante') ?
eu votez cu tarie impotriva abolirii adolescentei si de-ar fi posibil as opta pentru prelungirea varstei de 17 ani...

*Anthony Burgess (cel care a scris 'Portocala mecanica') spunea spre sfarsitul vietii, in urma unui incident sangeros al carui vinovat era un adolescent, ca ar fi mai bine ca perioada de pana in 21 de ani sa fie interzisa,sa se treaca peste ea printr-un proces artificial de hibernare,pentru ca atunci suntem predispusi sa facem cele mai mari greseli si ne comportam irational si deseori in contradictie cu valoriel sociale si bla-bla-bla. Tipul era trecut de 90 de ani cand facea astfel de afirmatii si deci are o scuza. probabil il lasase memoria. nu poate fi perioada mai frumoasa.pentru ca acum te simti cel mai bine in pielea ta si te consideri puternic asemeni unui zeu. in perioada asta esti idealist si increzator. pana si oamenii cinici ca mine sunt increzatori pentru ca... ce nu aduce ziua, aduce clipa!

***smile! no future for me and you!***

3 comments:

ho said...

da-i dracu de nazisti...vor sa ne puna la munca, de aia vor sa aboleasca adolescenta.pentru ca populatia imbatraneste si nu mai au pe cine sa exploateze. vor sa ne transforme si pe noi in "oameni ai muncii" de la varste fragede.brave new world...

Unknown said...

Heh! Si tipul de 21 de ani care tocmai iesea din marea hibernare era batut mar si jefuit la primul colt de strada -- lipsa de experienta, deh! Era si lipsit de talente, de idei proprii... Deci abia intrat in adolescenta (sau mai rau), dar avand fizic 21 de ani. Bad idea.

Eu cred ca toata viata oamenii au capacitatea de a deveni un soi de zei, dar realizeaza asta cel mai tare in timpul adolescentei. Acum depinde de fiecare, unii raman "copii" (dar paradoxal mai maturi decat multi altii, mai... corecti in gandire, mai curajosi in ideile lor [nu stiu cum sa formulez exact]) pentru tot restul zilelor.

They can call me a negative creep if they really want to...

Cat despre Africa... Mi-e si mila cand ma gandesc la ce-i acolo. Pare aproape ireal cand stau linistit la mine in camera, ma plang de caldura si injur cand cade curentul. Asta e una din chestiile la care nu reusesc decat sa ridic din umeri umil -- habar n-am ce naiba se poate face, dar ar fi bine sa se faca ceva o_O.

village voice >> yeah, dar vai de generatia aia care munceste si nu creeaza, halal progres.

kalashnikovworm said...

nu sunt nazisti,Razvan,sunt bunii capitalisti cu care fraternizezi tu!
cat despre faza cu negative creep - imi place mult melodia aia de la nirvana si da si mie imi vine uneori ciuda pe propria persoana pentru ca ma planga de anumite neplaceri care pe langa ce indura altii sunt chestii de nimic.e freustrant,dar banuiesc ca fiecare se raporteaza la propriul mediu...