Saturday, August 08, 2009

yo vengo a ofrecer mi corazon

NAOMI KLEIN. jurnalista canadiana. nu stiu ce isi propune tipa, e destul de dubioasa, dar acum citesc cartea ei NO LOGO (sau biblia lui Razvan cum a subintitulat-o el). acum cateva zile vazusem documentarul ei 'the take' pe care vreau sa il recomand aici pentru ca este o dovada de esec total al sistemului si de reusita a unor oameni simpli care au decis sa-si ia soarta in propriile maini. nu am aceleasi teluri cu ei - personajele principale sunt niste muncitori din industrie - dar ii respect enorm pentru ce au facut.

ca background: filmul e facut in Argentina anul 2003,an electoral. argentina era o economie prospera pana sa vina Menem sa faca jocurilor celor de la FMI (Fondul Monetar Infractional) adica sa privatizeze fabricile si tot.ma rog,aceeasi politica de autodistrugere pe care multe state au aplicat-o la cererea FMI (de dragul discutiei,ce-ar fi sa inlocuim aceste trei initiale cu 3 cifre,sa zicem 666...?).aaa,in caz ca nu sunteti la curent, 666 a facut zilele trecute o vizita si in draguta si pashhhhhnica noastra tara - ca sa ne ajute cu criza economica, pardon,ca sa ne ajute sa trecem de criza economica pe care tot ei au determinat-o one way or another,ca doar ei sunt cei care profita de pe urma ei.

aici sunt niste idei pe care le-am scris in timp ce vizionam filmul:

president menem : selling every public assed he could find - sound familiar,folks?

the basic rules of capitalism beiong broke by the system itself

the national fund for recovered factories motto: occupy. resist. produce.

the people where taking over the abbandoned factories - no bosses

-forja san martin - numele fabricii

imaginea cu mosu de 80 de ani mi-a ramas pe retina. mosul era fostul proprietar al unei fabrici de ceramica (zanon pt cei interesati) care a parasit fabrica lasand balta angajatii cu salarii neplatite si tot tacamul. oamenii respectivii au avut cojones si au pus mainile pe fabrica aducand-o la o prosperitate nemaintalnita. profit 100%, sprijin total din partea comunitatii, salarii egale pt toti muncitorii --- apai,nenea mosu super-bogat oricum,cand a vazut ce fac fostii lui angajati cu fosta lui fabrica a zis ca o vrea inapoi.reactia mea: 'muuuuulte injuraturi' - cat tupeu de mos pe moarte putred de bogat oricum - sa ai???? adica, bai,ala de-abia respira si se gandeste la o fabrica pe care a aruncat-o la gunoi ca la un bun al lui?

banks wisked 40 billion $ in the dead of the night! while people were trapped, money was free to travell.

the whole basic rules of capitalism were being broken by the system itself.

people weren't rejecting a politician or a politic - they were rejecting the model itself.

the policy of 666 : cuts to public programmes and huge increase in prices for public utilities demanded by privatized companies.

si ca sa incheiem apoteotic, prima fabrica ocupata din argentina a fost una de textile. fabrica Brukman unde lucrau 58 de femei. deci o mana de femei,tinere,mame,bunici (erau de toate varstele) au fost un exemplu pentru o tara intreaga. ar fi trebuit sa fie un exemplu pentru o lume intreaga. asa ca, vizionati acest film, nu este plictisitor.poate va va determina sa faceti ceva, orice.

No comments: