Monday, June 28, 2010

edukatif

asta e un alt post nervos. nu voi incepe cu injuraturile pe care le-am adresat de-a lungul timpului celor care au tot schimbat legea educatiei. si chiar mi-e greu sa ma abtin pentru ca, la fel ca restul copiilor de generatia mea, am fost cobaii unor oameni pe care nu educatia noastra i-a interesat ci copierea unui model occidental care
1. fie nu ni se potriveste si
2. e oricum mai slab in comparatie cu al nostru. ca observatie personala, acest model occidental mult-laudat mi se pare ca nu promoveaza competitia deloc. ori, ideea de competitivitate este esentiala pentru orice fel de evolutie. personal am trait asta pe pielea mea.
invatand primii 8 ani intr-un sat banal de pe langa Buzau am fost obisnuita sa fiu mereu printre primii din clasa. sa invat cat mai bine si sa iau note mari ( PE MERIT, MA, TZACA, NU PE COPIAT!) era singurul sport pe care il practicam. as fi vrut io sa fac karate de mica, da', na ... circumstantele. la liceu, un liceu unde modelul occidental era foarte apreciat si spuneam pe numele mic unor profesori pentru ca asa doreau ei, acest spirit de competitie a disparut aproape total. eu una chiar nu l-am mai avut. mi-au trebuit 3 ani sa ajung din nou 'pe podium' cum s-ar zice. ideea e, ca in liceul meu, mult mai mult decat la mine in sat in scoala primara si cea generala, se promova ideea ca toata lumea trebuie sa ia note mari din mai multe motive:
1.in general la mine in liceu invatau copii din 'familii bune'
2. se considera ca daca ii dai o nota mica unui copil, saracu devine traumatizat pe viata si se considera ultimul prost
3. liceul nostru avea un prestigiu, iar notele mici chiar nu sunt prestigioase!
acum serios, in vest, copii din scolile normale de-abia daca fac matematica. ceea ce numesc ei matematica la liceu este doar algebra banala pe care noi o facem in generala. o sa-mi spui ca ai intalnit mici genii care stiau mai multa matematica decat elevii nostrii romani. da, prietene, dar te-ai gandit vreodata ca asta se datora faptului ca veneau dintr-o familie care a investit in plus pentru copilu' ala? o familie dotata financiar. pentru ca in vest, in sua, copii normali nu au acces la o educatie buna deoarece nu si-o pot permite. si nu-mi spune tu ca sunt burse, ca sunt cateva burse dar un copil normal, dintr-o familie normala ( stii ce inseamna o familie normala? o familie normala e genul ala de familie cel mai des intalnit, si nu, nu e cel mai fericit caz de familie!) poate ca nu realizeaza la timp cat de necesara ii este educatia pentru ca efectiv este prea mic ca sa nu tina cont de proasta influenta a mediului si a 'prietenilor'.
ori, noi am avut un sistem educativ egalitar foarte bun in care toata lumea avea acces in mod egal la invatamant de buna calitate. acum insa, daca vrei sa stii ceva trebuie sa faci meditatii pentru ca
1. manualele sunt de 2 lei ( le-am putut urmarii cu totii degradarea in timp, si dau din nou exemplul manualului meu de isotire din clasa a 8a care era net superior si avea mai multe informatii decat cel din clasa a 12 a)
2. profesorii sunt lipsiti de motivatie si vin la ore in sictir
3. manualele alternative sunt extrem de slabe si daca tu stai sa inveti din manual n-o sa ajungi sa stii nimic.
si inca o chestie. nu stiu exact daca se preda sexologie elevilor, dar frate! tu le predai asa ceva dar tai din orele de istorie si geografie??? istoria cel putin ar trebui sa fie materie absolut obligatorie si la capacitate si la bac. pentru ca m-am saturat sa-mi spuna mie colege de-ale mele cu pretentii filosofice ca 'istoria e o minciuna pentru ca e scrisa de oameni'. istoria nu e o minciuna, istoria e si ea o stiinta care are metodele ei si documentele istorice chiar daca de exemplu sunt scrise de cronicari romani sunt ocmparate cu cele ale turcilor sau maghiarilor. asta e istoria! daca ati fi un pic mai neutrii v-ati aduce aminte ca in manualele de istorie existau mai multe surse date pentru un eveniment istoric, mai multe perspective. stiu ca suna pompos, dar ma simt nevoita sa repet, ISTORIA E MEMORIA UMANITATII. nu-i de mirare ca va comportati cu totii de parca ati avea alzheimer daca urati aceasta memorie comuna a tuturor.

PS: nu te poti numi om de cultura, cult, intelectual, educat - daca tu nu dai bani pe aceasta stiinta care studiaza efectic cum a avoluat omul, societatea, cultura. studiaza practic nenorocirea asta de specie careia ii apartinem, de la inceputuri, cand prima maimuta a inceput sa mearga chinuit din ce in ce mai vertical, pana cand maimuta secolului 20 a inceput sa se cocoseze din ce in ce mai mult (sub povara propriei arogante, as zice eu).

hai ma, homo sapiens, arata-mi cat de sapiens ejti. ca io cred ca va laudati cam degeaba ...

2 comments:

BeznaWarrior said...

Esti maxima pt articolu' asta.

kalashnikovworm said...

ah, manierele astea... uitasem sa-ti zic 'MULTUMESC!' :)